Gravyr.net

Allt om gravyr


Diamantgravyr

Diamantgravyr

För att utföra ritsning, så används en diamantspets med varierande bredder på ”nosen”. Inom present gravyr, så är det vanligast att man använder en spets som har en bredd på 0,2 mm. Eftersom spetsen endast är 0,2 mm så har du möjlighet att gravera väldigt små gravyrer och ändå uppnå ett detaljerat resultat. Verktyget placeras i en gravyrmaskin, som har en fjäder upphängd spindel. Dessa går i dom flesta fallen att justera hårdheten på, beroende på vilken typ av materialet som ska graveras. Olika djup på gravyren kan uppnås genom att man graverar flera gånger eller ställer hårdheten på spindeln. En stor fördel med att göra en gravyr med en diamantspets är att verktygslitaget blir minimal, jämfört med en roterande gravyr med skärande verktyg. Man är inte beroende av att ha ett skarp slipat egg.

 

DiamntgravyrMaterial

Med ristning kan man märka en mängd olika material och är oftast den metod som används när dom övriga gravyrmetoderna inte fungerar eller ger det resultat som man vill uppnå. Nedan ger jag lite exempel på material och resultat när man utför gravyr med en diamantspets.

Aluminium: Vanligast är att man här använder ett material som har en färgad yta och på så sätt ger en bra kontrast mellan rist och bakgrund. Detta är framförallt vanligt på inteckningsskyltar till pokaler, statyetter mm. Då brukar gravyren ske på en guld, silver eller brons färgad aluminium plåt som är lackad.

Rostfritt stål: Här är det vanligast med en borstad eller blankpolerad yta. Ett material som framförallt används om det krävs ett slitstarkt och tålig yta. Till skillnad mot lasergravyr på detta material, så blir kontrasten inte lika bra med ristning, men du kan alltid försäkra dig om att det sitter i åratal framöver.

Mässing: Det vanligaste här är en lackad mässingplåt med blank eller borstad yta, som har en lite mjukare legering. Det finns speciella mässingmaterial för just gravyr och ristning som är avsedda för denna märkmetod. och som inte är lika hårda och tuffa mot verktygen som vanlig mässing. Vanliga produkter som man ristar i detta material är exempelvis tavelskyltar, sadel skyltar, skyltar till grimmor och övriga skyltar där texten måste vara detaljrik och liten.