Gravyr.net

Allt om gravyr


Gravyr då och nu

Har du någonsin provat att gravera själv? Såg du en laser eller roterande gravyr maskin någonstans och tänkte, ”Jag måste prova det!”?

Oavsett hur eller varför du kom in i på gravyr, när du började  med gravyr trodde du förmodligen eller tänkte inte att det är en tradition som etablerades för en halv miljon år sedan. Nästan sedan civilisationen början, har människor ägnat sig åt gravering antingen på sälskinn eller i grottor.

Du kan bli förvånad över att finna att du har mer gemensamt med våra gravyr förfäder än du trodde. De tidiga människor som skrapade primitiva ritningar på grottan väggar (liksom de som kom senare) använde några av de verktyg och tekniker som vi fortfarande använder idag för gravering.

Eftersom hela historien om gravyr upp till modern tid är för omfattande för att täcka i denna artikel,  kommer vi bara att beröra högdagrar genom tiderna. Vi kommer aldrig kunna ge dig en fullständig redogörelse om alla de saker som har graverats, av alla civilisationer, genom alla de olika århundradena. Istället,kommer denna artikeln att fokusera på tre frågor: Varför gjorde människor gravera? Vilka tekniker har använts för gravyr? Och vad har människor graverat genom åren?

Varför har människor graverat?

I forna tider, som i modern tid, använde människor gravyr för att hedra sina gudar och härskare. Bevis på sten eller sniderier finns i Serengeti slätterna i Afrika där har det gått att bevisa att den gamle mannen arbetat med sten så länge som 500 000 år sedan. Statyetter av fertilitet gudinnor, såsom den berömda Venus av Willendorf (upptäcktes i Willendorf, Österrike), skapades  mellan 40000-15000 f.Kr.

Vackert snidade ädelstenar, kända som cameos, har hittats i Egypten och Rom. Konsten att klippa cameo nådde sin kulmen i Rom under de första århundradena före och efter Kristus. Oräkneliga tusentals cameos höggs, och många bär likheter av forntida ledare, såsom Alexander den Store och den romerske historikern och vetenskapsmanen Plinius den äldre.

Människor använde också gravyr i forna tider för att beteckna rikedom. Början i ca 3000 f.Kr., sumeriska och Hettitiska snidare började gravyr ”sälar.” Dessa cylindriska prydnader var ofta gjorda av ädelstenar som täljsten och lapis lazuli, och höggs med intrikata mönster och kilskrift skrifter. Det är troligt att de flesta förmögna individer i dessa tider ägde minst en av dessa sälar. Så gravyrens historia härstammar alltså 15000f.kr för att kungar och köpmän ville visa sin rikedom. Det grundar sig i att gravyr är ett ädelt handarbete som är väldigt tidsödande därav att priserna är lite högre då de i många fall är specialgjorda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *