Gravyr.net

Allt om gravyr


Lasergravera musik på vinyl

Lasergravera musik på vinyl

Vi har tidigare skrivit om olika sätt att lasergravera och graveringssystem har använts inom olika branscher , förstärkning av framväxande teknologier och produktion av fantastiska slutprodukter.

Men några av de senaste nyheterna visar hur mångsidig lasergravyr kan vara, eftersom det används för att förbättra teknik som funnits sedan förra århundradet. Låt oss ta en titt på den senaste av vinylposter på marknaden och hur ett företag gör lasergravering för att öka medias profil ännu mer.

Vinyl Records återuppkomst
Uppehållskraften i vinyl har varit otroligt imponerande. Ursprungligen utvecklades den i mitten av 1800-talet, mediet blev det dominerande formatet för musik för majoriteten förra århundradet. Bara på 1990-talet började rekordformatet minska till fördel för de mindre formaten som kassettband och CD-skivor.

Men även inför sådana betydande konkurrenter gick rekordbranschen aldrig helt bort, med många band som valde att släppa sina album på vinyl tillsammans med cd-skivor och senare mp3-filer. Och som många musikälskare vet har de senaste åren vinylregistrerade väsentligt återkommit på marknaden, med fler album som släpptes på formatet och många äldre titlar får deluxe-återförsäljningar.

Som New Atlas rapporter har vinylförsäljningen långsamt ökat år över år och Sony tillkännagav nyligen att de skulle återuppta en vinylplanta för första gången på trettio år.
CNBC rapporterade under 2016: att 13 miljoner såldes av vinylposter och var medias högsta antal sedan 1991.
Anledningar som ofta citeras för vinyls livslängd och nyligen uppnådd upplevelse är:

  • Nostalgi från Baby Boomers som växte upp med hjälp av formatet
  • Intresse från yngre samlare på grund av rekordens retro-överklagande
  • Ljudkvaliteten anses vara överlägsen med andra medier eftersom det är närmaste format på det ursprungligen utförda ljudet – alla andra format går igenom olika generationer av bearbetning och förlorar en viss kvalitetsnivå
  • Vinylrekordets utseende och taktila karaktär
  • Medföljande konstverk och inlägg, något cd-skivor inte alltid kan ha fullständigt, och mp3-filer saknar
  • Med marknadstillväxten har det funnits nya sätt att kapitalisera på mediet vilket ledde till att minst ett företag letade efter lasergraveringssystem som ett användbart verktyg.

Lasergravering på vinyl

År 2016 patenterade det österrikiska företaget Rebeat en ny metod för att producera vinylposter genom lasergravering, och med en senare ökning av deras finansiering hoppas de nu att få rekord på marknaden 2019.

Företaget skapar  de nya skivorna i HD vinyl, och som New Atlas rapporter, har skivorna ”längre speltid, mer amplitud än nuvarande poster och bättre ljudkvalitet.”

Hur fungerar det?

Den digitala huvudljuddatan omvandlas till en topografisk bild som representerar en 3D-inverterad ytmodell för den aktuella musiken. Ytterligare mastering kan sedan utföras, och spårstorlek kan utvärderas för att förhindra eventuella onödiga luckor under utskrift.
Lasergravering används sedan för att skapa en 3D-bild på en keramisk platta. Med traditionell vinylpressning används nickelstämplar istället för keramik. Nickelstämplar sliter ut snabbare än keramik, producerar poster som minskar i kvalitet som stämpelplattan förlorar detaljer.
Rebeat säger att genom att använda lasergravering tillsammans med sina keramiska plattor, kan upp till 10 000 poster producera utan slit och kvalitetsförlust.
Företaget säger också att genom att använda lasergravering över traditionella vinylpressningsmetoder, kommer de att kunna minska tillverkningstiden med 60%!
Alla HD-vinylskivor Rebeat producerar kommer att vara bakåtkompatibla och kan spelas på alla vanliga skivspelare. Var noga med att leta efter fler nyheter om denna spännande utveckling i framtiden!

Lasergravering på oreo-poster

En annan del av nyheterna för lasergravering i musikvärlden kommer från Oreo cookieföretaget på alla ställen. Som Digital Music News rapporter har Oreo samarbetat med ett företag som heter Dimension Plus för att skapa Oreos som kan spelas på en särskild skivspelare.

Företaget graverade spår på de ikoniska kakorna som skulle producera Oreo varumärkes temasång i olika stilar, bland annat jazz, klassisk, elektronisk och kinesisk popmusik.

Allt detta gjordes i ett försök att vädja till kinesiska tonåringar och producerade både en nyckfull och minnesvärd marknadsföringskampanj och en direkt kopplad till den nuvarande återfödelsen och populariteten av vinylposter.

Det här är fascinerande saker, och vi kan inte vänta med att se nästa roman hur lasermarkering och gravyr används av företag!