Gravyr.net

Allt om gravyr


Lasergravyr

Allmänt om lasergravyr

Lasergravyr kan utföras med olika typer av laserkällor, CO2, YAG, Fiber etc… I detta avsnitt ska vi koncentrera oss på just CO2 laser, som på sista tiden blivit en mycket populär gravyrmetod i allt från presentbranschen till märkning inom industrin. Den stora fördelen med laser gentemot ”vanlig” roterande gravyr är att här får man inget verktygsslitage och det ställer heller inga höga krav på bilder som ska graveras, då lasermaskinerna jobbar efter raster. Man kan använda en högupplöst .jpg .bmp istället för en vektoriserad .ai .eps.

Text och fotogravyr

Att göra en vanlig textgravyr med en CO2 lasermaskin är enklast genom ett grafiskt program som installeras på en dator. Ett program som är väldigt populärt bland gravörer är Corel Draw, som har en mängd olika funktioner för textredigering. Där har du möjlighet att välja på en mängd olika typsnitt för din gravyr, ändra storlekar och effekter. Texten görs sedan med svart fyllning och helt utan konturer eller med en tunnare kontur för att bredda gravyren något ytterligare.
Just fotogravyr kräver mer kunskap och tester innan önskad effekt uppnås. Till en början bör du ha en bild som är högupplöst och klar. det är just redigeringen av bilden som är det svåra inom denna gravyrmetod och att ta hänsyn till viket material som fotot ska graveras på. Vanligt är att man här använder sig av ett fotoredigeringsprogram som är anpassat just för fotogravyr med en lasermaskin. Fotoprogrammet gör om hela bilden till rasterpunkter som har en upplösning på 300, 400 eller 600 dpi, beroende på vald upplösning. Rasterpunkterna sitter på olika avstånd ifrån varandra, beroende på hur bildens färger ser ut, tätare där den ska bränna mer och glesare för en tunnare bränning.

Produktexempel

Graverade glas – Vinglas, champagneglas, vinglas, whiskyglas med personlig gravyr till bröllop, student och födelsedagar.
Dörrskyltar – Skyltar i rostfritt med svart lasergraverad text, en tålig och permanent märkning.
Korthållare med gravyr – Kreditkortsfodral, metallplånböcker med egen gravyr.

 

lasergravyrMaterial

Med denna gravyrmetod kan man gravera i många material som är icke metalliska. Med en CO2 laser kan du bearbeta i vissa material och i andra kan du endast göra en ytlig markering.

Aluminium: Det finns speciella aluminiummaterial för just gravyr med laser, exempelvis guld, silver, brons och vit aluminium som ger en svart etsning på ytan.

Rostfritt stål: Här är det vanligast med en borstad eller blankpolerad yta. För att skapa en märkning på detta material så krävs det att man behandlar ytan med en speciell laserpasta. När gravyren sedan bränner igenom pastan skapas en reaktion som ger gravyren en svart och permanent märkning.

Plast: Här finns det en uppsjö av olika färgkombinationer, där ytskiktet har en färg och bakgrunden har en annan, oftast 2 färger med god kontrast för att öka tydligheten i gravyren. En stor fördel med att köra detta material i laser är att det även går att skära ut sina skyltar, direkt efter att man graverat sina exempelvis skyltar. Detta material kombineras oftast med en tejpad baksida som gör det möjligt att montera skyltarna utan skruv.