Gravyr.net

Allt om gravyr


Modern gravering besparar tid

För att lägga till ett enkelt datum till en gravsten i slutet av 90-talet skulle man spåra numren på ett ark av gummi och skära ut dem med en X-acto kniv. Vid den tiden hade man lagt stencilen på stenen och körde över den med sin sandblästare (sandstansar av gummipartierna av stencilen och skar ut sten som exponerades i hålrummen däremellan), då hade omkring 20 minuter gått.

Idag tar samma process cirka fem minuter. Det är väldigt annorlunda process idag.

Idag använder de som graverar gravstenar ofta sina bärbara datorer, som de tar med sig till kyrkogården, för att lägga ut den text de vill gravera. De använder en specialiserad skrivare, avsedd för skyltindustrin, för att skära gummistencilen i enlighet med lämpliga storlekar och teckensnitt.

Gravörer och etsare har enligt en undersökning av US Department of Labor, nu det mest automatiserade yrket i USA.

I samband med den nuvarande berättelsen om robotar och programvara som tar över jobb, låter detta som en sorglig historia. Men de flesta etsrar och graverar har varit i branschen i årtionden och sett hur processen förändrats, tycker inte alls att historien för graveringsprocessen är sorglig.

De gravyrarbetare som blev tillfrågade i USA om det var bättre eller sämre med de nya maskinerna, svarade att det numera klart är mycket bättre – helt uppenbart.

Rädsla för att automationsteknik kommer att påverka jobb i branscher som bank exempelvis eller lagråd är ganska nya. Men många yrken, som gravererare, har redan förvandlats av automatisering. År 2007, när Department of Labor i USA (arbetsdepartementet) senast undersökte arbetskraften om automatisering, resebyråer, postsändare, transportbiljettagenter, telefonoperatörer, i jämförelse med graverare, betygsatte alla sina jobb som mycket automatiserade. Andra yrken har länge använt automatiserade verktyg medan de inte kallar det vid det namnet. En revisor använder ett kalkylblad för att lägga till siffror istället för att göra det manuellt. En snickare använder en eldriven såg i stället för att dra en manuell såg fram och tillbaka. En detaljhandlares kassa slår automatiskt på moms osv.

Rader, vars föräldrar öppnade familje gravyraffären 1967, fokuserar på gravyr inte gravstenar, men på saker som plack och gåvor. Ursprungligen använde hans verksamhet en strömavtagare maskin. För att gravera en plack arrangerade arbetaren metallstensiler, brev med brev som om det var en tryckpress och spårade sedan typen med maskinen. I mitten av 80-talet började Rader övergå till datorer. Nu designar Rader inskriptionen på ett program, och en maskin graverar den automatiskt in i metallen.

Liksom alla graverare säger att varje gravering nu kräver mindre mänskligt arbete.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *