Gravyr.net

Allt om gravyr


Roterande gravyr

Allmänt om roterande gravyr

Gravyr som utförs med ett roterande verktyg används oftast idag genom en programmerbar maskin som är kopplad till en dator. Här finns en mängd olika modeller att välja mellan, beroende på vilka produkter som ska graveras, allt ifrån små maskiner som är lämpad till exempelvis smyckesgravyr eller mindre present artiklar till stora industriella maskiner för tillverkning av större skyltar och stora serier.

 

frasgravyrVerktyg och tillbehör

Det vanligaste verktygen man använder för att gravera med är antingen hårdmetall eller snabbståls fräsar som har en relativt spetsig vinkel. Dessa fräsar har ett skär och olika bredder på spetsarna, för att man på så sätt ska kunna anpassa gravyrspårets bredd. Verktygen måste hålla högsta skärpa för att ett acceptabelt resultat ska uppnås, detta görs genom slipning med anpassade slipmaskiner och fixturer just för dessa fräsar.
Utöver dessa enkelskäriga vinkelslipade fräsar, kan man komplettera sin maskin med 1, 2 eller 3-skäriga pinnfräsar som antingen är gjord i belagda eller obelagda hårdmetall sorter eller vanligt snabbstål. Dessa kommer till stor användning om man ska konturfräsa sin skylt, antingen runt ytterkontur eller för att ta upp ett större hål mitt på den graverade skylten.

Sedan finns det även en frässpets som är helt tillverkad i diamant, som lämpar sig mycket bra på hårda och svårbearbetade material. Dessa verktyg har inte något större krav på kylning som dom ovannämnda fräsarna, utan går att bearbeta utan något skär eller kylmedel, vilket gör tillverkningsprocessen betydligt enklare. det finns många företag som tillhandahåller verktyg till gravering, till exempel Gravotech som är ett av världens största företag inom gravyrbranschen.

Material

Med denna gravyrmetod kan man gravera i stor sett alla material. Det viktiga här är att man väljer rätt gravyrverktyg till det material som man tänkt att bearbeta. Nedan listar jag några av dom material som är vanliga bland dagens gravörer.

Aluminium: Svart, guld, brons eller natureloxerad yta. Ett mycket lämpligt material att använda till exempelvis dörrskyltar, nyckelbrickor och andra skylttyper som måste klara lite tuffare miljöer.

Mässing: Här är det vanligast med en borstad eller blankpolerad yta. Ett material som är mycket populärt att använda till företagsskyltar, fasadskyltar mm. Dessa skyltar brukar oftast ha en färglagd gravyrtext.

Plast: Här finns det en uppsjö av olika färgkombinationer, där ytskiktet har en färg och bakgrunden har en annan, oftast 2 färger med god kontrast för att öka tydligheten i gravyren.